Wachau – przełomowy odcinek doliny Dunaju pomiędzy miastem
Melk i Krems an der Donau w Dolnej Austrii, około 80 km na zachód od
Wiednia, słynący z licznych zabytków architektury świeckiej i sakralnej,
średniowiecznych miasteczek oraz uprawy winorośli i moreli.
Ze względu na swoje unikalne walory widokowe, architektoniczne i kulturowe Wachau została wpisana w 2000 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Ze względu na swoje unikalne walory widokowe, architektoniczne i kulturowe Wachau została wpisana w 2000 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Kilka zdjęć z przepięknej miejscowości Wachau :
Łagodny klimat doliny Wachau sprzyja winogrodnictwu i sadownictwu. Winorośl, głównie jej odmiany Riesling i Grüner Veltliner, uprawiana jest na terasach na zboczach doliny.
Najważniejsze uprawy znajdują się w: Spitzu, Arnsdorfie, Wösendorfie, Jochingu, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz i Mautern.
Lokalni producenci wina zrzeszeni są w organizacji regionalnej „Vinea Wachau“, która wyróżnia trzy rodzaje wina w Wachau:
„Steinfeder“ – lekkie wina o zawartości alkoholu 11.5%
„Federspiel“ – wina o zawartości alkoholu pomiędzy 11.5 a 12.5%
„Smaragd“ – wina mocniejsze niż 12.5%
Na dnie doliny Wachau, wzdłuż płaskich brzegów Dunaju, uprawiane są drzewa owocowe – głównie morele. Region dorobił się własnej moreli z Wachau (niem. Wachauer Marille) objętej chronioną nazwą pochodzenia.
Odwiedziliśmy również piekarnie, gdzie kupiliśmy przepyszne bułeczki :
Komentarze
Prześlij komentarz